"Ce înseamnă pentru mine să fiu scriitor? Înseamnă, pur şi simplu, să-mi urmez imaginaţia. Când scriu ceva, mă gândesc la acel ceva nu în sensul că este faptic real, ci că răspunde unui altceva mai profund. Când scriu o povestire, o scriu pentru că, într-un fel sau altul, cred în ea- nu aşa cum se crede în istoria concretă, ci, mai degrabă, aşa cum se crede într-un vis sau într-un ideal."(Jorge Luis Borges, Artă poetică)

vineri, 26 aprilie 2013


EVENIMENTUL CA STARE DE FAPT
Alianţa Colegiilor Centenare
Colegiul Naţional "Spiru Haret"
proiect



Şedinţa a avut loc pe data de 30 martie 2013, la Colegiul Naţional  "Spiru Haret"

ŞUTEU LAURA NICOLE, clasa a IX a H







Au participat: Prof. Adrian Costache, Prof. Codruta Matei, Prof. Angela Turculet, Enache Ana-Maria, Manta Evelyn Ioana, Suteu Laura Nicole, Ciocairlan Andreea, Enache Flori, Gogoasa Alexandru, Visoiu Irina Maria , Galamij Iulia, Iosif Andrei, Ciric Andrei Alexandru, Bobaru Alexandra, Voiculescu Miruna Christiana, Radu Teodora si Greceanu Andrei Gabriel.
In cadrul şedinţei Iosif Andrei, Galamij Iulia şi Andrei Greceanu au citit proză ( creatie proprie).

Iosif Andrei a citit o creaţie despre clădirile vechi şi părăsite din Bucureşti. Lucrarea sa a reprezentat o incursiune in lumea de mult apusă a caselor vechi, monumente arhitecturale ale Bucureştiului şi a fost marcată de un ritm epic in completă concordanţă cu subiectul.
Păreri:
" A creat un fel de magie. Chiar dacă era vorba despre ceva ce ar fi trebuit să te infioare, in realitate a fost ceva frumos şi delicat. Mi-a plăcut foarte mult."
" Deşi nu a vizitat niciodată o astfel de casă, mi s-a părut că lucrarea a avut un caracter confesiv."

Iulia Galamij despre lucrarea ei:
" Pentru mine textul are un sens profund. Intr-adevăr poate cuvintele pot reprezenta o barieră în a le accepta intr-un sens sau altul şi poate exact aici ar trebui să lucrez mai mult: la limpezirea cuvintelor."
Lucrarea a stat sub semnul  experimentului literar prin diversitatea  mânuirii cuvântului in incercarea descoperirii sau redescoperirii valenţelor sale expresive.
Păreri:
" Mie mi-a plăcut foarte mult curajul de a provoca sensul cuvintelor."
" Orice ai face cu acest text ciudat, provocator, finalul trebuie să rămână acelaşi."

Andrei Greceanu a citit o nuvelă intitulată “Specialistul”.
Nuvela a atras printr-o surprinzatoare atenţie acordată detaliilor şi printr-o dinamică a dialogului asemănătoare lucrărilor ce se incadrează genului dramatic.
Păreri:
" Imi place duelul replicilor, mi se pare foate cinematografică. Am avut in permanenţă in minte un film."
" Stiu că tu eşti convins că el nu are nicio scăpare, dar ar trebui totuşi să ii laşi macar una."
Părerea autorului:
" Am vrut să expun tipul omului care este convins că nu mai are nimic de invăţat, că le ştie pe toate, care nu vrea să se extindă, prins intr-o aroganţă  combinată cu lipsa unei perspective."
Toate textele au constituit reale ilustrări ale unui  joc al literaturii de la subiectiv la obiectiv.

Următoarea şedină va avea loc pe data de 13 aprilie 2013 la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

reactii